Vad du behöver veta om nationella biblioteksstrategin

Varför biblioteksstrategi?

Det ska finnas biblioteksverksamhet av hög kvalitet överallt i landet som uppfyller bibliotekslagens krav. Därför gav regeringen i juni 2015 Kungliga biblioteket i uppdrag att utforma en nationell biblioteksstrategi för Sverige.

Strategin ska omfatta hela det allmänna biblioteksväsendet. Kungliga biblioteket utformade ett upplägg och rekryterade Erik Fichtelius  som nationell samordnare för arbetet. Arbetet med nationell biblioteksstrategi ska slutredovisas senast 1 mars 2019.

Tillståndet i de svenska bibliotekenbiblioteksbild

Under hösten och vintern 2015-16 arbetade strategins sekretariat fram en lägesrapport om tillståndet i det svenska biblioteksväsendet. Man samlade in röster från biblioteksväsendet genom att delta i möten runt om i landet (här i Dalarna träffade utredarna Karin Linder och Krister Hansson bibliotekscheferna i februari 2016), genom depescher och skrivelser. Sekretariatet gjorde också studiebesök i de andra nordiska länderna och studerade deras biblioteksstrategier. Dessutom ställde man frågor i Facebookgruppen Nationell Biblioteksstrategi och fick svar från 1500 personer. Rapporten, som är avsedd för politiker och beslutsfattare avlämnades i maj 2016. Till lägesrapporten gjordes tre filmer från olika bibliotekstyper, Kista bibliotek i Stockholm, Hjulsbroskolans bibliotek i Linköping och Chalmers  tekniska högskolas bibliotek.

Digitalt lyft

Fortbilda landets folkbibliotekarier så att de kan hjälpa befolkningen i ett digitalt kompetenslyft! Det föreslog utredningen för en nationell biblioteksstrategi  i september 2016. Satsningen kallas ”Digitalt först med användaren i fokus”.  Regeringen föreslås satsa 25 miljoner kr årligen under en treårsperiod för att genomföra en bred satsning på digital kompetenshöjning för hela befolkningen. Regionbiblioteken föreslås få medel och uppdrag av Kungliga biblioteket för att genomföra kompetensutveckling av landets bibliotekarier. Om förslaget beviljas kommer medel att tillföras Kungliga biblioteket under 2018.

Fler filmer

I början av 2017 har strategin producerat tre filmer: en om sjukhusbibliotek, där vi följer med till Karlstad; en där du får se hur Luleå stadsbibliotek jobbar med minoritetsspråken och en där vi ser hur Malmö stadsbibliotek välkomnar nya svenskar.

Omvärldsanalys på djupet

I uppdraget ingår  att göra en fördjupad omvärldsanalys. Syftet är att belysa de utmaningar och möjligheter som biblioteksområdet står inför. Den tekniska omställningen, stora samhällsförändringar och förändrat medialt beteende ställer nya och fler krav på biblioteken och bibliotekarieyrket.
Därför behövs spaning och analys av hur det samhälle ser ut som biblioteken ska verka i. De stora gemensamma politiska besluten globalt och nationellt sträcker sig idag till 2030, t.ex. Agenda 2030. Vi har därför valt 2030 som visionsmål även för den nationella biblioteksstrategin. Tio skribenter ger sin bild av sitt område. Omvärldsanalysen överlämnas till Kultur- och demokratiministern den 13 september 2017.