Bibliotekssamarbete Dalarna

Dalabiblioteken3

Den 30 maj 2017 skrevs bibliotekshistoria när biblioteken i Dalarnas län tog första steget mot ett bibliotekssamarbete i Dalarna genom att skriva på en viljeinriktning om ett bibliotekssamarbete i Dalarna. Spännande tider på gång!

Det hela började med att man hösten 2016 anställde en projektledare, Petra Gustafsson, som gjorde en förstudie om samarbete mellan biblioteken i Dalarna.

Sammanfattning av förstudien
Denna förstudie har fokuserat på att biblioteken i Dalarna vill ha ett gemensamt biblioteksdatasystem och låntagarregister samt gemensam tillgång till bibliotekens medier. Målet är att biblioteken i Dalarna ska ses som ett Bibliotek i Dalarna. Under 2018 träder EU:s dataskyddsförordning i kraft vilket ställer högre krav på hanteringen av personuppgifter. Då varje kommun är att se som en egen myndighet behöver delning av personuppgifter och lån mellan biblioteken regleras.

Mitt [Petra Gustafssons] förslag är att Dalarnas bibliotek i sitt samarbete väljer att bilda en nämnd. Jag föreslår att Falu kommun går in som värdkommun för bibliotekssamarbetet. Eftersom jag anser att den kommunala delegationsordningen ska gälla det vill säga att driften och upphandlingen av ett biblioteksdatasystem ska ligga på en deltagande kommun och inte landstinget.

Den plan som förstudien föreslår är att biblioteken i Dalarna inom fem år har ett gemensamt biblioteksdatasystem och låntagarregister implementerat, gått över till Libris och sagt upp bibliografisk service.

Läs förstudien i sin helhet här (PDF)