Från flykt till författare

ligger sverige i iranJag bär David Mohseni och hans historia som ett fågelägg. Försiktigt, nära hjärtat. Det är en ynnest att få ta del av minnen och erfarenheter från en ung människa som upplevt mer än vad de flesta av oss skulle orka bära.

David Mohseni. Bild från MTM.
David Mohseni. Bild från MTM.

senaste numret av MTM:s (Myndigheten för Tillgängliga Medier) tidning Läsliv hittar vi ett författarporträtt av David Mohseni som är aktuell med sin självbiografiska bok Ligger Sverige i IranLL-förlaget.

Redan tidigare har en novell som bygger på samma manus givits ut på förlaget Novellix, då med titeln Eller sjunk i havet.

Novellix erbjuder även ett diskussionsunderlag för den eller de som vill använda novellen i bokcirklar eller andra lärande och läsfrämjande sammanhang.

Mohseni bor i Borlänge och beskriver i boken sin långa resa på flykt från Afghanistan till Sverige. Han flydde från talibanerna redan som tioåring, via Iran, Turkiet, Grekland och vidare upp mot Norden. Efter fyra år på flykt har han återförenats med sin bror, som också bor i Dalarna. När han i intervjun får frågan var Hemma är, svarar han:
– Hemma är här i Sverige.

Läs – eller lyssna – på intervjun av MTM här.

Och här kan du provläsa ett stycke ur boken Ligger Sverige i Iran: