Marknadsföring och kommunikation i biblioteksverksamhet

Studiedagen den 25 april 2017 om marknadsföring och kommunikation med Lena Nyberg, kreativ kommunikatör och processledare och Jonas Lindwall från Livrustkammaren gav mycket inspiration och tankar inför hur man kan jobba med bibliotekens olika kanaler för att kommunicera.

Här är en liten sammanfattning av dagen samt de filmade föreläsningarna.

Lena Nyberg – om kommunikation
marknadsföring
Kommunikation handlar om relation. Den som ger information måste veta något om den som ska få informationen. Kommunikation är komplicerad idag eftersom det finns så många olika kanaler. Fundera över vilka möjligheter som finns i er verksamhet. Vad skulle förstärkas av förbättrad kommunikation? Med en förbättrad och målinriktad kommunikation så kan man stärka verksamheten och få en vi-känsla i verksamheten. Hur kommunicerar vi? Vilken ton har vi?

Det är bra med humor och det behöver inte vara perfekt. Det finns inget som säger att det som är perfekt fungerar bäst utan det spontana kan fungera precis lika bra. Om man känner att man har tillit till varandra så slappnar man av och då blir det oftast bra. Men hur förmedlar man då det som är seriöst på ett lockande sätt? Man kan känna sig osäker när man lägger ut något som man själv har skrivit så då är det svårare att våga. Därför är det viktigt att känna tillit till varandra. Eftersom kommunikation är en relation och är något naturligt då är det viktigt att bli medveten om vem den andre är och hur jag förmedlar mitt budskap till en annan person.

Vad är kommunikationsproblemet kan man fundera över. Vad är målet och målgruppen? Vilken strategi är bäst? Vad ska man säga och på vilket sätt?

Biblioteket har ett trovärdigt varumärke och det är bra. Alla älskar bibliotek. Det är en trygg plats att vara på. Det är medborgarnas informationscentrum och en mötesplats för alla. En plats som främjar demokratin. När det syns att det vi gör är det vi vill då lyser det igenom och då vill människor vara med oss. Att hitta sin identitet är viktig för kommunikationen med andra. Äkthet säljer.

Livrustkammaren – Är det ni som är så roliga på Facebook?

Internet och du behöver mer herrskor med skorosor. Vi bara vet det. #somettmuseum #fastbättre Facebook Livrustkammaren 2017-03-23
Internet och du behöver mer herrskor med skorosor. Vi bara vet det.
#somettmuseum #fastbättre
Facebook Livrustkammaren 2017-03-23

Livrustkammaren har mer än 24000 följare på Facebook och vill vara ”din historiebästis” på nätet. Det började 2010 när de fick direktiv om att börja jobba med sociala medier men ingen visste hur detta skulle göras. Till att börja med användes Facebook som en anslagstavla för evenemang men detta gav ju inget engagemang bland deras följare. Det som blev en aha-upplevelse för dem var när Jonas tog en bild av en riddarhjälm på en cykel och la ut bilden med ordet ”Cykelhjälm”. Helt plötsligt fick de en reaktion på sitt inlägg och de upptäckte att det kan vara bra att våga gå utanför sin bekvämlighetszon och våga experimentera lite. De använder lärandets trelänkade kedja som handlar om lust till lärande: Haha – aha – ah. Du når lust till lärandet med ”Haha” och då uppnår du ”aha” vilket sedan leder till ”ah” och man har lärt sig något nytt.

Det råd som Jonas gav oss var att man måste vara det man är – man kan inte vara något man inte är! På sociala medier måste man vara så som man vill bli uppfattad. Något mer han pratade om var att man ger redaktionen stor frihet och att produktionen finns där kompetensen finns. Det finns tillit till att medarbetarna vet vad de gör. En strategi de har är att lägga upp en bild utan så mycket information för de vill få igång en diskussion i kommentarsfältet istället. De vill ha interaktion med de som besöker sidan. Ett annat råd är att se vad som är trender på internet och hänga på det som till exempel #TheDress, Vad är det för färg på klänningen? Just nu är film stort på Facebook och får väldigt bra spridning så prova på det. Något som är bra att komma ihåg är att det som händer på internet det händer på internet. Bara för att man gillar ett inlägg på Facebook så gör inte det automatiskt att man sedan tar sig fysiskt till Livrustkammaren.

Vad kan man lägga upp på Facebook? Man kan blanda  kortare med lite längre och mer faktabaserade inlägg. Det är ok med långt och tänkvärt. Ett annat tips är att göra bakom-kulisserna-inlägg. Det är lite svårare med inlägg av något som händer just i stunden, men det kan också vara intressant för de som inte är där. Använd er av sådant som andra använder sig av: ”Han skulle gå på maskerad – du kommer inte tro vad som hände sedan…”.

Något annat man kan göra är att skapa en miljö i rummet där man uppmuntrar besökarna att ta en bild och lägga till en hashtag. Det är dock viktigt att det är bra belysning där så bilderna blir bra och en miljö som lockar till att ta bilder i.

Vad är då framgångsfaktorer i sociala medier?

• Ledningsstöd och vision
  • Hitta er röst i sociala medier för man kan inte vara något man inte är
  • Hitta ert varför. Varför ska ni vara där? Livrustkammaren är inte på Facebook för att locka människor till museet utan för att vara din historiebästis.
  • Strategisk organisk utveckling – testa er fram, våga mer än ni tror, Internet har väldigt kort minne därför går det att testa sig fram.
  • Människor och relationer – var social i sociala medier.

Filmerna från dagen