Biblioteken – den femte statsmakten

Den femteDemokrati, utbildning, tillgänglighet och digitalisering. Så skulle man kunna sammanfatta rapporten som presenterades i går. Dessa begrepp återfinns i samtliga kapitel i denna omvärldsanalys. Författarna har oberoende av varandra återkommit till just dessa fyra områden. Biblioteksvärlden är en integrerad del av samhället och befinner sig i samma omvälvning som resten av världen.

Utredningen om en nationell biblioteksstrategi hävdar att bibliotekens roll för att försvara det demokratiska samtalet och en åsiktsbildning byggd på fakta och pluralism är central. Man vill tydliggöra detta genom att benämna biblioteken den femte statsmaktenBiblioteken är en oberoende, självständig neutral kraft som förser medborgarna med underlag och kunskaper för att fungera just som medborgare. Läs eller ladda ner hela rapporten här.