Forskning om Shared Reading

Shared Reading är en metod för högläsning med litteraturdiskussion i grupp, utvecklad av den brittiska litteraturvetaren Jane Davis. Metoden används främst i grupper av ovana läsare som befinner sig i någon form av utanförskap, och har som främsta syfte att erbjuda en gemenskap, stärka individerna och få dem att upptäcka läsning.

Kerstin Rydbeck, professor i biblioteks- och informationsvetenskap vid institutionen för ABM vid Uppsala universitet, har inlett arbetet med ett forskningsprojekt kring Shared Reading i de nordiska länderna, genom ett samarbete med universiteten i Lund, Oslo och Århus. Forskargruppen vill bland annat undersöka hur Shared Reading kan användas för nyanlända barn och ungdomar; en grupp som tidigare inte beforskats i sammanhanget. Läs mer på Svensk Biblioteksförenings webb.