Digidelcenter till Dalarna

Femton kommuner får stöd från regeringen och Internetstiftelsen till Digidelcenter. Glädjande är att både Rättvik och Säter kommer att få stöd!

Vi kommer med spänning följa detta och hoppas att fler bibliotek blir inspirerade att söka pengar nästa år för Digidelcenter. Tänk om vi kunde få ett Digidelcenter i varje kommun i Dalarna!

Så här skriver Internetstiftelsen i sin pressrelease:

”15 kommuner spridda över hela landet får stöd från Internetstiftelsen och regeringen för att öppna DigidelCenter – fysiska platser dit kommuninnevånarna kan vända sig för att stärka sin digitala kompetens och få hjälp med digitala tjänster och teknik.

Allt fler kontakter med både myndigheter och företag förväntas skötas digitalt. Samtidigt finns det en halv miljon svenskar som inte använder internet alls och ytterligare 600 000 som är sällananvändare, enligt rapporten ”Svenskarna och internet 2018”. På de nya DigidelCentren kommer just de här grupperna kunna få hjälp och stöd med digitala tjänster och färdigheter.

– DigidelCenter är ett sätt att minska det digitala utanförskapet som visat sig vara väldigt framgångsrikt. Därför är det mycket glädjande att se att både regeringen, som valt att satsa pengar på detta, samt kommunerna runtom i landet är så engagerade och tar den här frågan på allvar, säger Danny Aerts, vd på Internetstiftelsen.

Stort intresse från kommunerna gör att Internetstiftelsen skjuter till extra pengar

Internetstiftelsen är initiativtagare till det DigidelCenter som redan i dag finns på Motala bibliotek och det är det här konceptet som nu sprids till fler kommuner med hjälp av medel från regeringen.

– Jag har själv besökt DigidelCentret i Motala och är glad för att regeringen nu bidrar till att sprida konceptet som hjälper människor att ta del av den nya tekniken och de möjligheter som den erbjuder, säger digitaliseringsminister Peter Eriksson.

Intresset har varit stort, totalt har över 50 kommuner ansökt om finansiering. Något som gör att Internetstiftelsen väljer att skjuta till 2,4 miljoner kronor utöver de beviljade medlen från regeringen. Totalt får kommunerna dela på 10,4 miljoner kronor.

Kommunerna som beviljats finansiering är utspridda över hela landet och av varierande storlek, ett medvetet val för att se hur konceptet kan utvecklas utifrån olika förutsättningar. Förhoppningen är också att inspirera fler kommuner att komma igång med liknande verksamheter.

– Vår förhoppning är att redan nästa år kunna dela ut medel för att starta DigidelCenter till ännu fler kommuner, säger Danny Aerts, vd på Internetstiftelsen.”