Jalla Tillsammans – ny bok!

20687814_1415630821857454_5654939295522226176_n
Bild: Feelgoodbibliotekarien på Instagram 2017-08-13

Jalla tillsammans är en digital bokcirkel, en pod och kulturfika för främst nyanlända kvinnor. Det handlar om att läsa, samtala och samverka kring böcker som metod för att lära sig svenska. Anette Helgesson är bibliotekarie, bloggare, Greta Renborgpristagare och digital/social entreprenör. Hon kommer ut med boken Jalla Tillsammans nu i dagarna. För den som åker till Bokmässan 2017 så kommer boken och projektet presenteras närmare på Biblioteks & berättarscenen den 28 september kl 12.40-13.00.

Läs mer om projektet här

Almedalen – yttrandefrihet, upphovsrätt och digital delaktighet

För tredje året i rad arrangerar Sveriges största kulturmyndigheter tillsammans ett program i Almedalen. Arrangörerna är Kungliga biblioteket (KB), Konstnärsnämnden, Kulturrådet, Riksantikvarieämbetet, Länsstyrelsen, Nämnden för hemslöjdsfrågor, Riksteatern, Svenska Filminstitutet och Riksarkivet.

Programmet, som äger rum den 3 juli i Länsstyrelsens trädgård mellan klockan 10.00 -13.00, kommer bland annat att lyfta frågor om yttrandefrihet, upphovsrätt och digital delaktighet. Moderatorer är Gunilla Kindstrand och Thord Eriksson. Mer information och programmet i sin helhet finner du här.

Bibliotekssamarbete Dalarna

Dalabiblioteken3

Den 30 maj 2017 skrevs bibliotekshistoria när biblioteken i Dalarnas län tog första steget mot ett bibliotekssamarbete i Dalarna genom att skriva på en viljeinriktning om ett bibliotekssamarbete i Dalarna. Spännande tider på gång!

Det hela började med att man hösten 2016 anställde en projektledare, Petra Gustafsson, som gjorde en förstudie om samarbete mellan biblioteken i Dalarna.

Sammanfattning av förstudien
Denna förstudie har fokuserat på att biblioteken i Dalarna vill ha ett gemensamt biblioteksdatasystem och låntagarregister samt gemensam tillgång till bibliotekens medier. Målet är att biblioteken i Dalarna ska ses som ett Bibliotek i Dalarna. Under 2018 träder EU:s dataskyddsförordning i kraft vilket ställer högre krav på hanteringen av personuppgifter. Då varje kommun är att se som en egen myndighet behöver delning av personuppgifter och lån mellan biblioteken regleras.

Mitt [Petra Gustafssons] förslag är att Dalarnas bibliotek i sitt samarbete väljer att bilda en nämnd. Jag föreslår att Falu kommun går in som värdkommun för bibliotekssamarbetet. Eftersom jag anser att den kommunala delegationsordningen ska gälla det vill säga att driften och upphandlingen av ett biblioteksdatasystem ska ligga på en deltagande kommun och inte landstinget.

Den plan som förstudien föreslår är att biblioteken i Dalarna inom fem år har ett gemensamt biblioteksdatasystem och låntagarregister implementerat, gått över till Libris och sagt upp bibliografisk service.

Läs förstudien i sin helhet här (PDF)