Barnradions bokpris 2018

Det hela är ett klockrent koncept. Fem barn, fem böcker. Fem avsnitt där barn får prata litteratur med varandra. Nu är det dags igen för Barnradions bokpris!

Varje år sedan 2010 har Barnradions bokpris utsetts av en jury bestående av barn som läser fem nominerade och nyutgivna böcker i kategorin 9-12 år. Barnen träffas sedan och pratar om böckerna, där diskussionerna sedan blir till en radioserie – ett program för varje bok. I det sjätte och sista programmet väljs en vinnare, som får en rund summa prispengar.barnradion 2018

I år består juryn av fem elever från Rosengårdsskolan i Malmö. Under sommaren har de haft i uppgift att läsa igenom de fem böcker som kan vinna årets pris.

Programmen sänds under Läslovet, dvs 29 oktober – 2 november 2018. Vinnarprogrammet sänds 4 november.

De nominerade böckerna är:

Comedy Queen av Jenny Jägerfeld

Vi kommer snart hem igen av Jessica Bab Bonde och Peter Bergting

Risulven av Nina Ivarsson

Ella och Youtube-paniken av Linda Skugge

Pojken i paddan och jag av Jonatan Järvi

Här kan du som arbetar på bibliotek eller i skolan skriva ut en affisch om Barnradions bokpris att sätta upp på ditt bibliotek eller i ett klassrum.

Affischen är en pdf i A3-format, enkel att ladda ner och skriva ut.

När: 29 oktober – 2 november 2018. Kl. 10:03 –  (eller närsomhelst i appen SR Play)

Var: Sveriges Radio P4

Lyssna på äldre program här.

Ett demokratiskt digitalt Dalarna – att vara digitalt delaktig är en demokratisk rättighet!

Välkommen till konferensen

Datum: 7 november 2018
Tid: 9.00 – 16.00
Plats: Tegera Arena, Leksand
Kostnad: Ingen. Fika och lunch ingår.
Avbokningskostnad: 300kr – möjlighet att överlåta platsen till en kollega.

Program*

9.00   Fika och registrering
9.30  Välkommen till konferensen!
9.35 Välkommen till Leksand –  Ulrika Liljeberg, kommunalråd Leksands kommun
9.45  Programpunkt ej klar
10.10 Dalarnas syn på digitaliseringen – Sofia Jarl – 1:a vice ordförande i Region Dalarna
10.30  Vad är digital kompetens?
Anders Thoresson om vad digitalisering egentligen är, och hur den påverkar på både individ- och samhällsnivå.
12.00  Lunch
13.00  Digital delaktighet i Dalarna – några nedslag i verksamheter med digital delaktighet
14.15 Konstpaus med Marigold – en konsert på distans
14.45  En vision för Dalarna – hur går vi vidare?
Panelsamtal som Anders Thoresson leder för att samla ihop intryck från dagen. Medverkande: Ann Wiklund – Digidelnätverket,  Karin Örjes – Dalarnas bildningsförbund, Sofia Jarl – 1:a vice ordförande i Region Dalarna, mfl.
15.30  Tack för idag!

*reservation för ändringar

Konferensen vänder sig till dig som arbetar för ett Digitalt Dalarna med människan i fokus. Du kan verka inom folkbildning, förenings- och kulturliv eller arbeta med it och digitala frågor i offentlig eller privat sektor. Möjlighet till nätverkande och inspiration till hur man kan utveckla sin verksamhet så att alla medarbetare och invånare blir digitalt inkluderade.

Den som står utanför det digitala samhället har inte samma förutsättningar som andra att delta och göra sin röst hörd i samhället. Den som inte är digitalt delaktig blir beroende av andra för att klara sig i det digitala samhället.

— Vilka insatser görs det i Dalarna för att hjälpa den som står utanför det digitala samhället att bli digitalt delaktig?
— Hur kan vi tillsammans se till att Dalarna blir bäst på inkludering i den digitala världen?
— Vart vill Dalarna med det regionala digitaliseringsarbetet

Föreläsning

anders thoressonAnders Thoresson har jobbat som teknikjournalist sedan 1999. Han skriver artiklar åt bland andra Ny Teknik och IVA Aktuellt och kom i våras ut med boken Skolan i en digital
omvärld. Tillsammans med forskaren Carl Heath gör han också podcasten Digitalsamtal, som handlar om hur digitaliseringen påverkar samhället. I sin föreläsning kommer Anders att ge
exempel på vad digitalisering egentligen är, och hur den påverkar på både individ- och samhällsnivå.

Idétorg
Vi vill ge en inblick i vad olika verksamheter i vårt län gör när det gäller digital inkludering. Vilken skillnad gör det för den enskilde att bli digitalt delaktig och inkluderad i samhället? Har du erfarenheter som du vill dela med dig av så kan du anmäla dig att presentera ditt arbete från scen under 5-10 minuter.

Anmäl dig senast 26 oktoberdenna länk

Frågor: Linda Sävhammar, linda.savhammar@ltdalarna.se eller 072-143 81 29

Arrangör: Landstinget Dalarna, Länssstyrelsen Dalarna, Leksands kommun, Digidelnätverket, Dalarnas bildningsförbund, Region Dalarna, Högskolan Dalarna

Varför lägger man ner biblioteksfilialer?

Varför lägger man ner biblioteksfilialer?I en ny studie har SKL (Sveriges kommuner och landsting) och Högskolan i Borås tittat på varför kommuner väljer att lägga ner biblioteksfilialer och om kommunerna samtidigt utvecklar annan biblioteksverksamhet.

– Vi vet att många kommuner förändrar och utvecklar sin verksamhet och anpassar efter lokala förutsättningar och behov. Det finns sällan med i debatten kring biblioteksnedläggningar. Vår rapport visar att nedläggningar kan bero på olika saker, men vi har också upptäckt brister i den offentliga statistiken. Det visar på vikten av att göra den här typen av fördjupade undersökningar, säger Katrien Vanhaverbeke på SKL.

Läs eller ladda ner rapporten här.

Rapport – Digitalt först – mobiliseringfasen

Mobiliseringsfasen av projektet Digitalt först med användaren i fokus är nu över och sammanlagt 67 % av all personal gjort ett självskattningstest inom Digital kompetens. Nu finns en rapport, Digitalt först med användaren i fokus – mobiliseringsfas januari-augusti 2018, som visar hur arbetet med projektet fortskrider.

Läs mer om detta på Digitalt först-bloggen och Ladda ner rapporten här