Möt författaren Mats Strandberg

119454_strandberg_mats_34
Foto: Henric Lindsten

Mats Strandberg är skräckförfattare och har gett ut romanerna Färjan (2015) och Hemmet (2017).

– Jag tycker om att blanda det socialrealistiska med det övernaturliga, det vardagliga med det obegripliga. För mig är skräck ett fantastiskt verktyg för att utforska karaktärer och alla de rädslor vi människor bär på men pratar om alltför sällan, säger Mats.

Vi får möta Mats Strandberg i ett samtal om allt från bibliotek och läsning till  skräck och utanförskap. Spänning på hög nivå!

Från ungdomsroman till skräck till barnbok
Mats Strandberg, född 1976, började läsa Stephen King som tioåring och fick stresseksem och mardrömmar. Där och då föddes kärleken till skräckgenren, som följt med honom hela livet.

Mats Strandberg har, tillsammans med Sara Bergmark Elfgren, skrivit världssuccén Engelsforstrilogin som består av Cirkeln, Eld och Nyckeln samt seriealbumet Berättelser från Engelsfors (ett samarbete med tecknarna Kim W Andersson, Karl Johnsson och Lina Neidestam).

Cirkeln blev en enorm succé bland både kritiker och läsare. Boken kom som första ungdomsbok någonsin in på Dagens Nyheters kritikerlista, den blev nominerad till Augustpriset och gick 2015 upp som film på bio med strålande recensioner.

Hösten 2015 följde han upp succén med Engelsforstrilogin med den rosade skräckromanen, Färjan (Norstedts). Monstret i Natten och Monstret på cirkusen (Rabén & Sjögren, 2016) är hans barnböcker med fantastiska illustrationer av Sofia Falkenhem.

Aktuell med två nya böcker
Mats Strandberg är aktuell med Hemmet, en kuslig berättelse om kärlek, vänskap och den största skräcken av alla: att förlora kontrollen över sig själv.

Mats Strandberg är även aktuell med Monstret och människorna som är sista delen i böckerna om monstret Frank.

Böcker
Hemmet (2017)
Monstret och människorna (2017)
Monstret på cirkusen (2016)
Monstret i natten (2016)
Färjan (2015)
Nyckeln (tillsammans med Sara Bergmark Elfgren), 2013
Berättelser från Engelsfors (tillsammans med Sara Bergmark Elfgren, Kim W. Andersson, Karl Johnsson och Lina Neidestam), 2013
Eld (tillsammans med Sara Bergmark Elfgren), 2012
Cirkeln (tillsammans med Sara Bergmark Elfgren), 2011
Halva liv, 2009

Källa: Norstedts förlag, Författarcentrum

Johanna Nilsson nominerad till Sveriges Radios Novellpris 2015

Johanna Nilsson är även aktuell med nya boken Det grönare rummet på W&W. Foto: Anna-Lena Ahlström
Johanna Nilsson är även aktuell med nya boken Det grönare rummet på W&W.
Foto: Anna-Lena Ahlström

Hon har flera omtyckta och prisade romaner och ungdomsböcker bakom sig och är numera även spänningsförfattare under pseudonymet Amanda Lind. Nu är Johanna Nilsson, uppvuxen i Borlänge, nominerad till Sveriges Radios Novellpris för novellen 84 kilo nåd. Vi säger:

GRATTIS JOHANNA!

Det är julafton. Beata som är 49 år och just haft en vallning får en oväntad julklapp av sin blivande ex-man. Julklappen heter Mikael och han är gigolo.

Lyssna på novellen – som så eminent läses av skådespelerskan Ulla Skoog – på Sveriges Radio P1:s hemsida. Eller, klicka bara här nedan:

 

Johanna Nilsson debuterade 1996 med romanen Hon går genom tavlan, ut ur bilden, som är självbiografisk och handlar om hennes uppväxt, om mobbing och utanförskap; om modet att våga vara sig själv, men till ett högt pris.  Boken blev mycket uppmärksammad, är översatt till flera språk och har använts mycket på skolor och högskolor.

Johanna Nilssons två första romaner har varit utgångspunkt för hennes samarbete med Rädda Barnen, som hon skrivit två kortromaner för: Rädda klassen från ensamma vargar och Fannys hemliga mening med livet.

Dalalitteraturen presenterar sig på Bok & Bibliotek

25-28 september stundar Bok & Bibliotek och som vanligt finns Dalalitteraturen på plats!
Varmt välkommen till vår monter med ny placering för i år E03:10.

I ett nytt attraktivt område på mässan sätts särskilt fokus på biblioteken. Hela D-hallen förvandlas till en bibliotekslounge, ett område på ca 1000 kvm som består av tre delar: utställning, scen och lounge. I utställningsdelen samlas utställare som bibliotek, leverantörer av bibliotekssystem och biblioteksutrustning. Kultur i Väst driver scenen under 4 dagar – torsdag och fredag förmiddag lyfts aktuella biblioteksfrågor fram, därefter följer inriktning mot berättande i olika former. Loungen, med namnet Axiells bibliotekslounge, blir en egen oas för bibliotekarier, utställare och intressenter inom biblioteksvärlden.

Dalalitteraturen

Vi kommer att presentera följande författare som är aktuella med nya böcker:
Marika King, Lena Kallenberg, Birgitta Sandström, Aino Trosell, Stewe Claeson, Ingrid Hedström och Tony Samuelsson.

På torsdagen och fredagen kommer följande projekt att presenteras:

Servicepunkter på filialbibliotek i Falun

[vimeo http://www.vimeo.com/106537508 w=500&h=375]

 

Tvättstugebiblioteken i Smedjebacken
[vimeo http://www.vimeo.com/106366602 w=500&h=375]

 

Pappotek på bibliotek i Säters kommun

[vimeo http://www.vimeo.com/106584368 w=500&h=375]

 

KUB-projektet

[vimeo http://www.vimeo.com/106584075 w=500&h=375]

 

och projektet EKO – Emma, Karin och Ottilia.

Läs mer i Dalalitteraturens monterprogram som finns här för nedladdning (pdf).

Dalalitteraturen.se är en samlingsplats för litteratur från Dalarna. Här samlar vi författare med dalaanknytning och presenterar litterära platser runt om i Dalarna.