Ny bok om e-boken i Sverige

I bokens tolv kapitel studeras produktion, distribution och mottagande av e-böcker. Vi har bland annat gjort statistiska undersökningar och intervjuat författare, förläggare, bokhandlare, bibliotekspersonal och läsare. Även juridiska, ekonomiska och kulturpolitiska aspekter behandlas. Små språkområdens bokutgivning står under starkt inflytande av det angloamerikanska språkområdet, något som e-boken hypotetiskt kan tänkas förstärka. Läs mer här.

Svenskarna och Internet

Nu använder alla internet

Svenskarna är ett allt mer digitaliserat folk. I undersökningen Svenskarna och internet kommer man allt oftare upp i 100 procents användning av både internet generellt och olika digitala tjänster. I årets undersökning är det dags att konstatera att så gott som alla använder internet upp till pensionsåldern. Även i den äldsta gruppen, 76 år och äldre, är mer än hälften internetanvändare.

Ur rapporten:

• En majoritet av de äldre använder internet
  • Åtta av tio tvååringar använder internet
  • De flesta läser jobbmail under semestern
  • Facebook är störst, men nu använder fler än hälften Instagram
  • Så gott som alla under 25 använder Youtube
  • Yngre värderar information mer skeptiskt än äldre
  • Nio av tio e-handlar
  • Skolbarn uppger att de har lärt sig om källkritik
  • Lågutbildade, arbetslösa och sjukskrivna mindre delaktiga i informationssamhället

Ladda ner eller läs rapporten här.

250 miljoner till biblioteken

Biblioteken jobbar i motvind. Nu vill Vänsterpartiet vända den utvecklingen och har i budgetförhandlingarna med regeringen fått igenom en satsning på 250 miljoner kronor till bland annat ökade öppettider och fler filialer ute i landet.

– Bildning och kunskap är en maktfråga, säger Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson.
Målet enligt henne är att alla ska ha tillgänglighet till bibliotekens kunskapskällor, oavsett var man bor och storlek på plånbok.

Men faktum är att allt färre lånar på biblioteken, speciellt fysiska böcker. Över tid har biblioteken också blivit färre. Bara i fjol lades 13 folkbibliotek ner. Räknar man in även bemannade skolbibliotek och folkhögskolebibliotek förlorade Sverige 65 bibliotek på ett år.

Pengarna ska fördelas via Kulturrådet och fokus kommer att ligga på folkbiblioteken, men hur utformningen av statens tillskott ska se ut i detalj blir en senare fråga, enligt Andersson.

Biblioteken – den femte statsmakten

Den femteDemokrati, utbildning, tillgänglighet och digitalisering. Så skulle man kunna sammanfatta rapporten som presenterades i går. Dessa begrepp återfinns i samtliga kapitel i denna omvärldsanalys. Författarna har oberoende av varandra återkommit till just dessa fyra områden. Biblioteksvärlden är en integrerad del av samhället och befinner sig i samma omvälvning som resten av världen.

Utredningen om en nationell biblioteksstrategi hävdar att bibliotekens roll för att försvara det demokratiska samtalet och en åsiktsbildning byggd på fakta och pluralism är central. Man vill tydliggöra detta genom att benämna biblioteken den femte statsmaktenBiblioteken är en oberoende, självständig neutral kraft som förser medborgarna med underlag och kunskaper för att fungera just som medborgare. Läs eller ladda ner hela rapporten här.

Almedalen – yttrandefrihet, upphovsrätt och digital delaktighet

För tredje året i rad arrangerar Sveriges största kulturmyndigheter tillsammans ett program i Almedalen. Arrangörerna är Kungliga biblioteket (KB), Konstnärsnämnden, Kulturrådet, Riksantikvarieämbetet, Länsstyrelsen, Nämnden för hemslöjdsfrågor, Riksteatern, Svenska Filminstitutet och Riksarkivet.

Programmet, som äger rum den 3 juli i Länsstyrelsens trädgård mellan klockan 10.00 -13.00, kommer bland annat att lyfta frågor om yttrandefrihet, upphovsrätt och digital delaktighet. Moderatorer är Gunilla Kindstrand och Thord Eriksson. Mer information och programmet i sin helhet finner du här.