Sveriges biblioteksstatistik 2017

Skolbiblioteken ökar  – och personalen är viktig för ungas läsvanor

Antalet skolbibliotek är på uppåtgående. Nu har 213 av Sveriges 290 kommuner skolbibliotek med minst halvtidsbemanning – en ökning med 11 kommuner sedan förra året. Det visar den nationella biblioteksstatistiken som Kungliga biblioteket (KB) publicerar idag. Rapporten visar också att de meröppna biblioteken fortsätter att öka, de fysiska besöken har gått ned med 3 procent och utlåningen på folkbiblioteken minskar.

Läs eller ladda ner rapporten här.

KB startar förstudie kring nationella digitala bibliotekstjänster

Förstudien kommer att utreda förutsättningarna och ta fram en plan för att i samverkan med bibliotek och andra aktörer bygga en nationell digital bibliotekstjänst riktad till i första hand allmänheten. Syftet är att öka tillgängligheten till ett brett utbud av litteratur, kulturarv och andra medieresurser på lika villkor i hela Sverige.

Förstudiens slutrapport ska beskriva olika scenarios med en analys av nödvändiga åtgärder, deras konsekvenser, effekter och kostnader. Rapporten ska utgöra underlag till nationella biblioteksstrategin samt analysera och rekommendera hur KB ska arbeta vidare med nationella digitala bibliotekstjänster. Hänsyn ska tas till olika målgruppers och biblioteksslags skilda behov, och samtidigt sträva efter en god nationell samordning och service. Förstudien arbetar vidare utifrån redan genomförda utredningar och underlagsmaterial som gjorts till biblioteksstrategin.

Uppdraget pågår mellan april och december 2018 och leds av Jesper Klein, till vardags innovationschef på Myndigheten för tillgängliga medier, tillsammans med
Ewa Thorslund, tidigare direktör för Statens medieråd och författare.

Efter projektet Dela Läslust – nu kommer skriften som siktar framåt

Folkbiblioteksprojektet Dela Läslust pågick i de fyra länen Dalarna, Gävleborg, Uppsala och Värmland under drygt två års tid, 2015-2017, och nu finns intressanta lärdomar, reflektioner, exempelberättelser och framåtblickande frågor samlade i en ny skrift: Dela läslust – Hur går vi vidare?

Skriftens innehåll bygger i huvudsak på två utvärderande rapporter: forskaren Jenny Lindbergs fokusgruppstudie med projektdeltagare och projektledarens rapport ur ett regionalt perspektiv. Som komplement ingår också exempelberättelser från kommunbiblioteken i de fyra medverkande länen. Tanken är att skriften ska fungera som diskussionsunderlag på biblioteken och därigenom bli en språngbräda för det fortsatta arbetet med läsfrämjande – men också i vid mening bidra till lärande och verksamhetsutveckling.

Forskning om Shared Reading

Shared Reading är en metod för högläsning med litteraturdiskussion i grupp, utvecklad av den brittiska litteraturvetaren Jane Davis. Metoden används främst i grupper av ovana läsare som befinner sig i någon form av utanförskap, och har som främsta syfte att erbjuda en gemenskap, stärka individerna och få dem att upptäcka läsning.

Kerstin Rydbeck, professor i biblioteks- och informationsvetenskap vid institutionen för ABM vid Uppsala universitet, har inlett arbetet med ett forskningsprojekt kring Shared Reading i de nordiska länderna, genom ett samarbete med universiteten i Lund, Oslo och Århus. Forskargruppen vill bland annat undersöka hur Shared Reading kan användas för nyanlända barn och ungdomar; en grupp som tidigare inte beforskats i sammanhanget. Läs mer på Svensk Biblioteksförenings webb.

Barns läsning förbättras

Återigen kommer en undersökning som visar att den negativa trenden för läsning verkar har vänt. För ett år sen kom PISA som visade en svag återhämtning för läsning bland barn och unga i Sverige.   Den internationella studien PIRLS har nu publicerats som visar samma positiva utveckling.

Fjärdeklassare bättre på att läsa, läs eller ladda ner rapporter här.