Folkbiblioteken och flyktingarna

Ett angeläget ämne som lockade många åhörare var panelsamtalet om Folkbiblioteken och flyktingarna som arrangerades av Bibliotekshögskolan i Borås under bokmässan. I panelen satt representanter från både mindre och större folkbibliotek runtom i Sverige. Alla var överens om att man har märkt av den ökade flyktingströmmen och att detta har påverkat deras verksamhet genom ett större behov av bibliotekets tjänster. På biblioteket i Angered i Göteborg ökad antalet besökare under ett år med 20 procent, och på biblioteket i Norberg tredubblades antal besökare på kort tid. Det var olika hur man upplevt stödet från politiken – en del folkbibliotek hade fått kämpa för att få extra resurser medan andra fått resurser utan problem. Se hela seminariet här:

Ny i Sverige
För den som är ny i Sverige finns det ett antal olika tjänster man kan använda sig av för att lära sig om det svenska samhället och svenska språket och som man kan använda sig av på bibliotekens aktiviteter med fokus på mångspråk.

 • SVT Språkplay
  SVT Språkplay är en separat SVT Play-app med interaktiva undertexter till femton vanliga invandrarspråk. Språkplay är ett verktyg för alla som vill utveckla sitt svenska språk.

  • Så här fungerar appen: Välj fritt bland alla program med valbar text eller välj bland appens rekommenderade program, till exempel ”Nyheter på lätt svenska”. Då öppnas en videospelare där orden i undertexterna är klickbara. Översättningen av orden visas på det språk som du tidigare har angivit som ditt förstaspråk. Det går också att göra integrerade språkövningar i undertexterna.
 • Pappas appar – språkappar
  På hemsidan Pappas appar finns en sammanställning över populära språkappar med svensk text och/eller tal – appar för att lära sig svenska. För barn, utlandssvenskar, nyanlända, invandrare, SVA/SFI. Gå in på sidan Pappas appar för att se alla appar
 • Nyanländ
  För att känna sig delaktig i landet Sverige är det bra med grundläggande kunskap om hur samhället är uppbyggt samt fungerar. Programmet Nyanländ hoppas ge nyanlända grundläggande kunskap om Sverige. Programmen finns på You Tube

: