Bibliotek i samspel med lokalsamhället

Biblioteket i samspel med lokalsamhället

I dagarna har Regionbibliotek Stockholm släppt skriften Bibliotek i samspel med lokalsamhället av Cecilia Brisander. Målet med rapporten har varit att ge exempel på metoder, verktyg och förhållningssätt som biblioteken kan använda i sitt arbete att öka samspelet med lokalsamhället och dess invånare, beskriva aspekter av samhällsbyggandet samt förmedla befintliga utvecklingsprojekt och berättelser från biblioteken. Några viktiga punkter ur skriften:

• Alla lokalsamhällen påminner om varandra men har sina egna strukturer, möjligheter och utmaningar. Biblioteken behöver arbeta i sin kontext och utifrån de behov som finns där.
  • Bibliotek som samarbetar med olika aktörer i sitt lokalsamhälle når fler användare och kan arbeta mer strategiskt.
  • Genom att ha ett relationsbyggande förhållningssätt med bibliotekens användare ges de möjlighet att utforska och använda biblioteket utifrån sina egna förutsättningar och behov.

Cecilias hypotes är att en ökad förståelse och kunskap om sitt lokalsamhälle leder till att folkbiblioteken blir mer synliga i sitt sammanhang och för dess invånare. Biblioteken når fler av dem som har störst behov och får en ökad förankring.

Skriften kan beställas från regionbiblioteket@stockholm.se

Eller läs den på https://issuu.com/bigrell/docs/bibliotek_i_samspel_med_lokalsamhal