Länsmöte 2019: Rummet och rollen – dilemman i biblioteksvardagen

Dalarnas biblioteksförbund och Länsbibliotek Dalarna bjuder in till Länsmöte 2019. Det blir en dag där vi fördjupar oss i de dilemman som uppstår på bibliotek – i biblioteksrummet och i vår yrkesroll. Till vår hjälp har vi skådespelare från Teater Kung & Drottning som hjälper oss att se på olika dilemman som vi möter i vår biblioteksvardag.

Det blir en dag med mycket skratt och kreativitet.

Sista anmälningsdag 3 april.

Program och anmälan via denna länk:

Inbjudan till Länsmöte 11 april 2019

Frågor: maria.a.tornfeldt@ltdalarna.se, annasofiekopmans@ltdalarna.se

Varmt välkomna!

Länsmöte 2015

Temat för länsmötet den 16 april i Leksand var ”Skaparbibblan” – bibliotek som arena för nya sätt att skapa berättelser.

Robotar

Vad är egentligen makerspace och Skaparbibblan? Och vad har det att göra med bibliotek? Makerspace är ett sätt att höja bibliotekets status, att få in samhället i biblioteket. Ett makerspace bygger på att intresserade personer kommer, skapar, delar kunskap. Men precis som biblioteket erbjuder åtkomst till datorer, erbjuder makerspaces och medialabb verktyg eller möjligheter till skapande som många av våra kommunmedborgare annars inte skulle ha råd till eller få åtkomst till.

Läs mer under Dalarnas biblioteksförbund.

Skaparbibblan! Välkommen till Länsmöte 16 april!

Skaparbibblan är temat för årets länsmöte i Dalarna. Vi samlas på Tegera Arena i Leksand och utforskar hur biblioteket kan vara en arena för sätt att skapa nya berättelser. Vi värmer upp med tre korta inspirerande föreläsningar och sen är det dags att testa själv. Med kunniga ledares hjälp  får du pröva att skapa berättelser med hjälp av enkla verktyg för programmering. Läs hela programmet och anmäl dig senast 27 mars!

Inbjudan Länsmöte 2015 Skaparbibblan

Barn med robot

Välkommen till Länsmötet 16 april 2015 med tema Skaparbibblan!

På Länsmötet får du nosa på ”Skaparbibblan” och testa nya sätt att skapa berättelser. Det blir föredrag med medverkande från Högskolan i Gävle, Kulturutveckling Gävleborg, föreningen Daladevelop och Leksands bibliotek. På eftermiddagen blir det workshops under kunnig ledning där du praktiskt får testa att programmera. Vad är egentligen maker space och Skaparbibblan? Och vad har det att göra med bibliotek? Efter Länsmötet vet du!

Bibliotekspersonal, pedagoger och politiker i Dalarnas län är välkomna. Program med anmälan kommer om några veckor. Notera datumet redan nu!

Välkommen till Länsmötet på Tegera Arena i Leksand önskar programkommittén i Dalarnas Biblioteksförbund: Ingvar Henriksson, Ludvika, Linda Sävhammar, Leksand, Marie Ohlsson, Smedjebacken, Karin Rytter, Älvdalen, Ylva Sellin-Isaksson, Malung-Sälen, Sonja Viklund, Mora, Maria Törnfeldt, Länsbibliotek Dalarna

barnhack1oktnr5a

Undrar du över maker space och vad det kan betyda på ett bibliotek? Regionbibliotek Halland har gjort en fin översikt som reder ut begreppen.

Välkommen till Länsmöte i Falun!

länsmöte2014Dalarnas biblioteksförbund och Länsbibliotek Dalarna inbjuder förtroendevalda och bibliotekspersonal i Dalarnas län till länsmötet 2014 torsdag den 10 april på Högskolan Dalarna i Falun klockan 9.00 till 15.30

09.00 Från kl 9 finns kaffe i Cafeterian Vildgåsen.

Visning av Högskolans nya bibliotek i mindre grupper sker från 9.30- 10.45, samlingspunkt för visningen är i Ljushallen, utanför gamla biblioteksingången.

10.50 Samling i Föreläsningssal 6

11.00 Dagens konferencier Sonja Viklund, Mora bibliotek, hälsar välkommen.

Marie Johansen, Bibliotek Botkyrka:
Att hantera stereotyper på folkbibliotek med stöd i en interkulturell strategi. I Botkyrka kommun finns 160 av världens 193 nationaliteter representerade, och över hundra språk talas. Biblioteket arbetar aktivt för att omsätta det interkulturella förhållningssättet i praktiken, t ex genom ett mediebestånd som speglar användarna och lokalsamhället. Detta gjorde att man förra vintern valde att plocka bort ur beståndet de omdiskuterade böckerna med Lilla Hjärtat.

Niclas Lindberg, Svensk Biblioteksförening:
Bibliotekens betydelse för demokrati och informationsfrihet. Människors integritet på internet skapar nya villkor för bibliotekens verksamheter. Lagar sekretesskyddar användarnas boklån, men kan tvinga bibliotekspersonal att lämna ut uppgifter om internetanvändning. Biblioteksföreningen arbetar aktivt för bibliotekens viktiga roll för att värna grundläggande värderingar om informationsfrihet och integritet.

Niko Ago, journalist från Grekland och Albanien, stipendiat på Fornby och Mora folkhögskolor:
Hotad till livet för sina ords skull. Niko har tvingats ut ur Grekland efter att han granskat och skrivit om partiet Gyllene Gryning. Sedan 2012 finns han i Sverige, efter att ha hotats till livet. Som ett led i förberedelserna att Dalarna blir ett fristadslän för författare har landstinget erbjudit Niko en plats som stipendiat. Han berättar om sina erfarenheter.

Ulf Lundén, kulturredaktör på Dala-demokraten är moderator och håller i samtal och frågestund.

LUNCH tar vi på Scandic hotell kl 13 och dagen avslutas med eftermiddagskaffe vid 15-tiden.

Kostnad: 300 kr + 25 % moms per person, som faktureras.

Frågor: Besvaras av Siv Abrahamsson,
E-post: siv.abrahamsson@falun.se
Telefon: 023–861 19

Anmälan: Senast 3/4 till Länsbibliotek Dalarna:
E-post: lansbiblioteket@falun.se

Ange kostönskemål (veggo, allergier mm) redan vid anmälan.