• Detta evenemang har redan ägt rum.

Alla kan läsa – lättlästdag

7 december 9:30 - 16:00

Projektet Alla kan läsa – och hör sen! presenterar Lättläst-dagen 7 december 2018

9:30 Kaffe/te smörgås

10:00  Välkomna

10:10 Ulla Bohman – Föreläsning  Läst, men inte förstått – om lättläst svenska och tillgänglig information.  Ulla har i över 30 år arbetat med information, utbildningar och föreläsningar, bland annat hos Myndigheten för tillgängliga medier, Centrum för lättläst och Amnesty International. Fokus har alltid varit begriplighet, tillgänglighet och mänskliga rättigheter.  Genom åren har Ulla hållit många kurser i att skriva enkelt och begripligt och föreläst om tillgänglig information och rätten till information.

11:00 Johan Werkmäster – Föreläsning Att skriva lättläst – Johan Werkmäster berättar om sig själv och sitt författarskap. Johan Werkmäster debuterade 1983 med novellsamlingen Den kvarglömda överrocken och har sedan dess publicerat en mängd böcker i olika genrer, inte minst LL-litteratur – böcker skrivna på lättläst svenska. Han har bland annat skrivit de populära LL-böckerna om En naken karl, den lättlästa biografin Selma Lagerlöf – liv, lust, litteratur samt LL-berättelserna Olyckan och Grannen. Werkmäster har också återberättat cirka 50 verk av andra författare, däribland klassiker som Tolstojs Anna Karenina, Dickens Lysande utsikter och Hjalmar Söderbergs Den allvarsamma leken.

12:00 Lunch på egen hand

13:00 Johan Werkmäster – Lättlästkurs

14:00 Fika och mingel

14:30 Beate Grimsrud – Föreläsning  Det finns gränser för vad jag inte förstår. Beate Grimsrud är uppvuxen i Norge men bosatt på Södermalm i Stockholm. Hon debuterade 1989 med novellsamlingen Det finns gränser för vad jag inte förstår och hon väckte genast uppmärksamhet med sitt överraskande språk som är fyllt av dramatik, poesi och humor. Hon har vunnit och nominerats till många priser sedan dess. Beate Grimsrud skriver också dramatik för scen, radio och film. Regisserar egna filmer, som kort- och dokumentärfilmer om fotboll och boxning. Tillsammans med författaren Inger Alfvén har hon även skrivit en rad barnböcker Beate kommer att berätta om sitt liv som författare och dyslektiker med en synnedsättning. Beate hälsar att vi kommer att få en show vi sent ska glömma!

Ca 15:45 Slutar vi

Välkommen med din anmälan! Anmäl dig via länken

Har du tankar och funderingar kontakta:

Anna-Lena Ittner Sandström – anna-lena.sandstrom@ltdalarna.se

Maggie Malm Sjöström –  margaretha.sjostrom@ltdalarna.se